Hesaplama Araçları › Yıllık İzin Hesaplama
Yıllık İzin Hesaplama
İşe giriş tarihiniz, hesaplama referans tarihiniz ve yaş bilginiz doğrultusunda İş Kanunu kapsamındaki yıllık ücretli izin hakkınızı ve toplam kıdem sürenizi bu araçla öğrenebilirsiniz.
Kıdem süresine göre izin hakkı
| Kıdem süresi | Gün sayısı |
|---|---|
| 1–5 yıl | 14 |
| 6–14 yıl | 20 |
| 15 yıl veya üzeri | 26 |
Yalnızca bilgi amaçlıdır. Kurallar değişebilir ve toplu iş sözleşmeleri farklılık gösterebilir; durumunuz için resmi kaynağı kontrol edin. Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, madde 53
Diğer hesaplama araçları
İş Kanunu'na Göre Yıllık İzin Süreleri Nasıl Belirlenir?
4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesi uyarınca, bir iş yerinde işe başladığınız günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olmanız durumunda yıllık ücretli izin hakkı kazanırsınız. Bir yıllık çalışma süresini doldurmayan çalışanların yasal olarak yıllık izin hakkı bulunmamaktadır. Çalışanın iş yerindeki kıdem süresi arttıkça hak ettiği yıllık izin günü sayısı da kanunda belirtilen kademeler doğrultusunda yükselir.
İş Kanunu uyarınca belirlenen temel izin süreleri kıdem yılına göre üç ana gruba ayrılır. İşe başladığı günden itibaren bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) kıdemi olan çalışanlara en az 14 iş günü izin verilir. Beş yıldan fazla ve on beş yıldan az kıdemi olan çalışanlar için bu süre en az 20 iş günü olarak uygulanır. On beş yıl ve daha fazla kıdemi bulunan çalışanlar ise her yıl için en az 26 iş günü yıllık ücretli izin hakkına sahip olur.
Yaş Sınırı ve Özel Durumlarda Yıllık İzin Hakları
İş Kanunu, genç çalışanlar ve belirli bir yaşın üzerindeki çalışanlar için koruyucu bir düzenleme sunmaktadır. On sekiz ve daha küçük yaştaki çalışanlar ile elli ve daha yukarı yaştaki çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin süresi, kıdem süreleri ne olursa olsun 20 iş gününden az olamaz. Bu kural gereğince, örneğin 50 yaş ve üzerinde olup bir iş yerinde iki yıllık kıdemi bulunan bir çalışanın yıllık izin hakkı 14 iş günü değil, doğrudan 20 iş günü olarak hesaplanır.
Kanunda belirtilen bu süreler asgari sınırlar olup emredici niteliktedir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile çalışan lehine olacak şekilde daha uzun izin süreleri kararlaştırılabilir. Ancak bireysel ya da toplu sözleşmelerle kanunda öngörülen bu sürelerin altına inilmesi mümkün değildir.
Yıllık İzin Günlerinin Hesaplanması ve Hafta Tatilleri
Yıllık izin süreleri hesaplanırken kanunen iş günleri esas alınır. İzin süresi içerisine denk gelen hafta tatili günleri ile ulusal bayram ve genel tatil günleri yıllık izin süresinden sayılmaz. Dolayısıyla yıllık izin kullanan bir çalışanın izin günlerine pazar günü veya resmi tatil denk geldiğinde, bu günler düşülmeden izin süresine eklenir.
Bu hesaplama aracı; girdiğiniz işe başlama tarihi, referans tarihi ve opsiyonel olarak ekleyeceğiniz doğum tarihi bilgilerini kullanarak toplam kıdem sürenizi gün, ay ve yıl olarak tespit eder. Yasal mevzuat çerçevesinde hak ettiğiniz asgari izin gününü belirler ve tüm kıdem kademelerini gösteren detaylı bir tablo ile sonuçları sunar.
Yıllık Ücretli İzin Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yıllık ücretli izin hakkı vazgeçilemez ve devredilemez nitelikte bir haktır. Çalışanın yıllık izin süresi içinde başka bir iş yerinde ücretli veya ücretsiz çalışması yasaktır. İzin süresince çalışıldığı tespit edilen işçiden, izin dönemi için ödenen ücret işveren tarafından geri talep edilebilir.
Hesaplama aracının sunduğu bilgiler bilgilendirme amacına yöneliktir ve resmi mevzuata dayalı standart hesaplamaları içerir. İş yerinize özel yapılmış toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesi maddeleri bulunuyorsa, hak ettiğiniz izin gün sayısı kanuni asgari sürenin üzerinde gerçekleşebilir.
Yıllık İzin Hesaplaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Deneme süresi yıllık izin kıdem hesabına dahil edilir mi?
Evet, deneme süresi yıllık izin hakkının kazanılması için gerekli olan bir yıllık kıdem süresine dahil edilir. İşe başlama tarihiniz esas alınarak bir yıllık süre tamamlandığında yıllık izin hakkı doğar.
Bir yılı doldurmadan yıllık izin kullanılabilir mi?
İş Kanunu'na göre bir yıllık çalışma süresi dolmadan yıllık ücretli izin hakkı kazanılmaz. Ancak işverenin onayı ve inisiyatifiyle çalışan avans izin kullanabilir.
Yıllık izin kullanırken pazar günleri izin gününden düşer mi?
Hayır, yıllık izin süreleri iş günü üzerinden hesaplanır. İzin dönemine denk gelen hafta tatili günleri ve resmi tatiller yıllık izin süresinden sayılmaz ve izin gününe eklenir.
50 yaş ve üzerindeki çalışanların yıllık izni kaç gündür?
İş Kanunu'nun 53. maddesi gereğince 50 ve daha yukarı yaştaki çalışanlar ile 18 ve daha küçük yaştaki çalışanlara verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Kullanılmayan yıllık izin günleri yanar mı?
Kullanılmayan yıllık izin günleri yanmaz ve bir sonraki yıla devreder. İş sözleşmesinin sona ermesi durumunda ise kullanılmayan tüm izin günlerinin ücreti son brüt ücret üzerinden çalışana ödenir.